Zupa krem z pieczonych pomidorów
🍅
Będziecie potrzebowali:
Zupa krem z pieczonych pomidorów to doskonały przepis dla tych, którzy kochają intensywny pomidorowy smak z dodatkiem czosnku. Polecam zrobić ją zwłaszcza teraz - sezon pomidorowy w pełni.
Smak pieczonych pomidorów jest wyjątkowy, podobnie pieczonego czosnku, który po upieczeniu robi się kremowy i słodki.
Robi się ją bardzo prosto, jedyną czasochłonną czynnością jest czekanie, aż pomidory się upieką 😉
Będziecie potrzebowali:
- ok. 6 pomidorów
- 1 l bulionu (u mnie warzywny)
- główka czosnku
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy: pieprz, sól, tymianek, bazylia
- jeśli lubicie zagęszczać zupy typu krem możecie na końcu dodać śmietanę, jogurt, lub łyżkę mascarpone (polecam!)
- jako dodatek - prażone pestki słonecznika, bagietka, grzanki, itd.
krok po kroku:
- nagrzać piekarnik do 200°C
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- pokroić pomidory na połówki lub ćwiartki (nie trzeba obierać)
- między kawałkami pomidorów porozrzucać ząbki czosnku (nie obierać)
- skropić wszystko oliwą z oliwek
- wstawić do piekarnika na ok 45 minut (pilnować, żeby się nie spaliło ;) )
- przygotować bulion - około 1 l
- upieczone pomidory i czosnek wyciągnąć z piekarnika, poczekać chwilę do ostygnięcia
- wrzucić pomidory do bulionu, czosnek wycisnąć
- chwilę pogotować (ok 5 min.)
- następnie wszystko zblendować
- gotować jeszcze chwilę
- doprawić ulubionymi przyprawami
- można dodatkowo zagęścić śmietaną lub mascarpone
- zjeść ze smakiem !
- BUON APPETITO! 🍷
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz