Zupa krem z pieczonych pomidorów

🍅


Zupa krem z pieczonych pomidorów to doskonały przepis dla tych, którzy kochają intensywny pomidorowy smak z dodatkiem czosnku. Polecam zrobić ją zwłaszcza teraz - sezon pomidorowy w pełni.
Smak pieczonych pomidorów jest wyjątkowy, podobnie pieczonego czosnku, który po upieczeniu robi się kremowy i słodki.
Robi się ją bardzo prosto, jedyną czasochłonną czynnością jest czekanie, aż pomidory się upieką 😉

Będziecie potrzebowali:

  • ok. 6 pomidorów 
  • 1 l bulionu (u mnie warzywny)
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy: pieprz, sól, tymianek, bazylia
  • jeśli lubicie zagęszczać zupy typu krem możecie na końcu dodać śmietanę, jogurt, lub łyżkę mascarpone (polecam!)
  • jako dodatek - prażone pestki słonecznika, bagietka, grzanki, itd.

krok po kroku:
  1. nagrzać piekarnik do 200°C
  2. blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  3. pokroić pomidory na połówki lub ćwiartki (nie trzeba obierać)
  4. między kawałkami pomidorów porozrzucać ząbki czosnku (nie obierać)
  5. skropić wszystko oliwą z oliwek
  6. wstawić do piekarnika na ok 45 minut (pilnować, żeby się nie spaliło ;) )
  7. przygotować bulion - około 1 l
  8. upieczone pomidory i czosnek wyciągnąć z piekarnika, poczekać chwilę do ostygnięcia
  9. wrzucić pomidory do bulionu, czosnek wycisnąć 
  10. chwilę pogotować (ok 5 min.)
  11. następnie wszystko zblendować
  12. gotować jeszcze chwilę
  13. doprawić ulubionymi przyprawami
  14. można dodatkowo zagęścić śmietaną lub mascarpone
  15. zjeść ze smakiem ! 
  16. BUON APPETITO! 🍷






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Włoski z Paolą , Blogger